Åland

Mitt i skärgårdshavet ligger "fredens öar", Åland. Detta lilla, självstyrda, svenskspråkiga landskap bildar med sina över 6500 öar och skär ett av världens största skärgårdsområden. Många öar är bebodda och de små kommunerna är högst levande. Stig in i en annan värld, njut av orörd natur, frisk luft och det sköna lugnet. Icke att glömma Svartbröd och Ålandspannkaka.

Dag 1 Hemorten - Stockholm - Mariehamn
Vi åker upp till Stockholm där vi stiger ombord på Viking Lines Cinderella och får våra hytter. Senare samlas vi kring smörgåsbordet. Ombord finns det mycket underhållning att ta del av.

Dag 2 Mariehamn med utflykt
Efter en fin frukostbuffé ombord lämnar vi båten och bekantar oss under en busstur med Ålands enda stad, Mariehamn. Den grundades 1861 och fick namnet efter tsar Alexander II:s gemål Maria. Stadsplanen är gjord enligt ryska mått med breda, raka gator som bitvis ännu kantas av äldre, förr så typiska trähus. Staden ligger vackert på ett smalt näs. Den 1 km långa Esplanaden förbinder Väster- och Österhamnen med varandra. Vi kör förbi fyrmastade barken Pommern, Sjöfartsmuseet och flera viktiga byggnader. Vi gör ett stopp vid det vackra Sjökvarteret och beundrar den fina utsikten från Badhusberget. På eftermiddagen lämnar vi staden för att besöka Pellas, en av de stora skeppargårdarna från allmogeseglationens tid. I detta gamla redarhem på Lemland får vi en trevlig visning som avslutas med kaffe och Ålandspannkaka. Under två nätter bor vi på det centrala, nyrenoverade hotell Park Alandia. Middag äter vi på en restaurang i Mariehamn.

Dag 3 Bomarsund och Geta
Vi åker till Sunds socken, på havsviken Lumparns norra sida, och det lilla museet Telegrafen. I närheten hittar vi rester av Bomarsund, den en gång så mäktiga fästningen. Med start 1832 byggde ryssarna under 25 års tid denna stora anläggning. Trots förstörelse av franska och engelska trupper kan man i dag få en bild av fästningens storlek. Nästa stopp blir vid Jan Karlsgården, friluftsmuseet som består av 20 olika byggnader och ligger vackert i en grön sluttning vid vattnet. Ett stenkast härifrån reser sig Kastelholms slott, Ålands enda borg. Här satt Erik XIV fängslad en tid. Vi vänder norrut mot Geta, ända till Ålands norra udde. På restaurang Havsvidden äter vi lunch i en fantastisk miljö bland höga klippor och en storslagen utsikt direkt över det vida Norrhavet. Vi återvänder på delvis nya vägar genom Hammarlands landskap till hotellet. På kvällen tar vi en kort tur till Godby och Pub Stallhagen. Vi börjar middagen med ölprovning och information om Ålands enda bryggeri.

Dag 4 Mariehamn - Hemorten
I dag väljer vi morgonrutten Mariehamn-Kapellskär som tar 2,5 timme. Färden går sedan via Stockholm söderut, med en gemensam middag under dagen. Fram mot kvällen når vi våra hemorter.

Resan arrangeras av Erlings Resor

Standardpaketet
4 790 kr
Status:
Platser kvar

Övrigt

Tillägg: Utsideshytt 150 kr/person

Ladda ner PDF

Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu