Baltikum

I mer än fyra tusen år har svenskar och balter levt vid samma vatten, haft samma religion och samma möjligheter men ändå har vi gått skilda öden till mötes. Nutid och dåtid möts på ett fascinerande sätt i Estland, Lettland och Litauen.


Dag 1 Hemorten - Stockholm
Vi åker med bussen upp till Stockholm där vi på kvällen går på färjan till Tallinn. Färjan avgår kl 17.30. Ombord får vi våra hytter och äter en middagsbuffé.

Dag 2 Tallinn
På morgonen vaknar vi i Tallinn. Färjan kommer i land kl 10.00 och då väntar vår guide för att ta med oss på en rundtur. I Gamla Stan får vi se det livliga Rådhustorget med Östersjöns äldsta rådhus och apotek. Genom smala gränder vandrar vi upp till "Toompea" eller, som vi säger, Domberget. Härifrån ser vi staden. Kring slottsplatsen hittar vi slottet som byggdes under Katarina II och som nu är säte för Estlands regering. Mitt emot reser sig den ryskortodoxa Alexander Nevskijkatedralen. Fästningen har genom tiderna haft många herrar. I ett av dess vakttorn - Långe Herman - vajar nu den estniska aggan. Under vår tur stöter vi på flera svenskminnen, till exempel svenskbastionen. På kvällen samlas vi för gemensam middag på vårt hotell.

Dag 3 Tallinn - Riga
Vi äter frukost på hotellet innan vi åker vidare till Riga. På vägen stannar vi i Pärnu, en charmfull stad med en blandning av art deco, funkis och typiska sovjetiska byggnader. I dag förknippar vi Pärnu med att vara en populär bad- och spa-ort. På kvällen når vi Riga där vi checkar in på Riga Hotel där vi även äter middag tillsammans.

Dag 4 Riga
Vi börjar dagen med en rundtur efter frukost. Denna gamla Hansastad, grundad 1201, är en stad i stor förändring eftersom den hela tiden renoveras och byggs om. Staden delas av oden Daugava. Vi ser den imponerande Domkyrkan. Detta är den största gudstjänstlokalen i hela Baltikum, 187 x 43 meter och med två meter tjocka väggar. Rigas paradgata heter Kalkuiela, med otroligt vackra fasader. Ännu en symbol för Riga är Frihetsstatyn. Eftermiddagen och kvällen är sedan fri.

Folkloreafton
Följ med på en härlig folklorekväll med dans och middag på restaurang i centrum. Pris 350:- (bokas i samband med resan).

Dag 5 Riga - Vilnius
Efter frukost lämnar vi Riga och tar oss söderut till nästa huvudstad, Vilnius. På vägen stannar vi vid Korsens kulle vid Siauliai. Här har man sedan 1850 rest kors. I dag tror man att det finns närmare 15 000 kors att beskåda. Vi kommer till vårt hotell där vi äter middag.

Dag 6 Vilnius
Frukost på morgonen innan vi ger oss ut på rundtur med lokalguiden. Vilnius grundades 1323 vid samman ödet av oderna Neris och Vilnia och är omgiven av skogsbeklädda kullar. Trots krig och eldsvådor har den lyckats bibehålla en unik karaktär av mötesplats mellan öst och väst. Här nner vi en stor mångfald: gotik, renässans, barock och klassicism - allt nns representerat. En pärla är barockkyrkan St Peter-Paul från 1600-talet. Kvällen är fri på egen hand.

Middag i tv-tornet
På kvällen erbjuder vi en middag i tv-tornet i Vilnius där man har fantastisk utsikt över hela staden. Pris: 250:- (bokas i samband med resan).

Dag 7 Vilnius - Klaipeda
Efter frukost beger vi oss mot västkusten och dagens mål, Klaipeda. På vår väg besöker vi Trakai. Denna litauiska borg är väl värd ett besök. På eftermiddagen kommer vi fram till Klaipeda. Här har man under många år varit präglad av tyska kultur och arkitektur eftersom största andelen invånare, fram till början av 1900-talet, var tyskar. Den gamla bron Birzos separerar den nya delen av Klaipeda från den gamla. The Sculpture Park är en av de mest populära platserna, med moderna skulpturer från andra hälften av 1900-talet. Kl 21.00 avgår vår båt mot Karlshamn. Ombord äter vi en gemensam middag.

Dag 8 Karlshamn - Hemorten
Denna sista morgon vaknar vi på svensk mark. Efter frukost på båten sätter vi oss på bussen och åker de sista milen hem.

Resan arrangeras i samarbete med Erlings Resor

 

Standardpaketet
8 950 kr
Status:
Fullbokad

Utflykter

folkloreafton 350:- middag i tv-tornet 250:-

Ladda ner PDF

Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu