Finland - De tusen sjöarnas land

Det bekanta men ändå okända grannlandet i öst, som under närmare 600 års tid var en del av konungariket Sverige. En blå labyrint av insjöar, öar, älvar och kanaler. Gröna skogar, levande landsort och modern arkitektur.


Dag 1 Hemorten - Helsingfors
Under dagen tar vi oss upp till Stockholm, med pauser för fika och lunch. Viking Lines färja avgår från Stadsgårdsterminalen och vi sätter oss till bords i bufférestaurangen.

Dag 2 Helsingfors - Savonlinna
Efter en god sjöfrukost passerar båten Sveaborgs fästning och ankrar vid Skatuddens kaj. Vi gör en rundtur med bussen genom centrala Helsingfors innan vi lämnar huvudstaden och styr mot östra Finland. Vid Lappeenranta kör vi över Saima kanal och möter Saima, Europas största sammanhängande sjödistrikt. Här bildar 120 sjöar, 14 000 öar, vatten och skogar en blå-grön mosaik. Den 7 km långa, smala Punka- harju-åsen löper mellan två stora sjöar och är ett av landets mest populära semestermål. Snart är vi framme i Savonnlinna, där vårt hotell ligger direkt vid strandpromenaden.

Dag 3 Savonlinna
Staden, som grundats av Per Brahe, är en gammal kurort, byggd på flera öar. Den växte upp runt medeltidsborgen Olofsborg, som Eric Axelsson Tott lät uppföra till försvar för Sverige-Finlands östra gräns. I dag är den en världskänd skådeplats för sin årliga operafestival. På eftermiddagen är det dags för en tur på Saimas blå vatten med en fin, gammal ångbåt. Den tar oss förbi Olofsborg i den södra skärgården.

Dag 4 Savonlinna - Valamo - Jyväskylä
En bit norr om staden tittar vi in i Kerimäki kyrka, världens största träkyrka, med över 3 000 sittplatser. Genom östra Finlands landsbygd kommer vi till Nya Valamo kloster, vackert beläget i Heinävesi socken. Hit flydde munkarna 1939 från sin ö Gamla Valamo i ryska sjön Ladoga. Anläggningen är Nordens enda ortodoxa munkkloster. I kyrkan finns en del klenoder som räddades med från det gamla klostret, bland annat flera vackra ikoner. Under en visning får vi veta mer om klosterlivet och den ortodoxa kyrkans mystik. Vi avnjuter en god lunch i klostrets restaurang innan vi lämnar den rogivande miljön. Dagens mål är staden Jyväskylä, som grundades av ryske tsaren Nikolai. Detta moderna förvaltnings- och kulturcentrum hittar vi på ett näs mellan två sjöar. Vårt hotell ligger centralt.

Dag 5 Jyväskylä
Under en kortare stadsrundtur lär vi känna Jyväskylä. Den berömde arkitekten Alvar Aalto bodde här under sin ungdom, öppnade sin första arkitektbyrå och har ritat många byggnader i trakten, bland annat det nya universitetet. Vi besöker Aalto-museet, där hans livsverk kan beskådas. "Savutuvan apaja" är en typisk mellan finsk gårdsenhet, som uppstått kring ett rökpörte. I anläggningen, belägen vid sjön Päijänne, ingår närmare trettio olika byggnader. Här passar vi på att äta en typisk lunch i trevlig omgivning (ingår). Det blir även lite fri tid att upptäcka Jyväskylä före middagen.

Dag 6-7 Jyväskylä - Helsingfors - Stockholm - Hemorten
På väg till Helsingfors passerar vi flera sjöar, som den avlånga Päijännesjön. Här finns staden Lahti med sin kända hoppbacke och skidstadion, som vi tittar på före den fortsatta resan söderut. Under sena eftermiddagen avgår färjan mot Stockholm. Gemensam middag på båten. Nästa morgon når vi vår egen huvudstad och styr mot Småland. Vi äter en gemensam avslutningsmiddag innan vi når våra respektive hemorter.

Resan arrangeras av Erlings Resor

Standardpaketet
8 495 kr
Boka resan nu
Status:
Platser kvar

Ladda ner PDF

Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu