Lago Maggiore

Under en oförglömlig tågresa med den röda Bernina-Expressen förflyttar vi oss över Alperna, från snötäckta bergstoppar i Schweiz till Tirano i Italien, där söderns vinodlingar, cypresser och palmer väntar.

I norra Italien, några mil från storstaden Milano och södra Schweiz, hittar vi ett antal kända, natursköna sjöar. Vårt mål, Lago Maggiore, ligger både i Lombardiet och i Piemonte, dess norra del i schweiziska Tessin. I sjöns glittrande blå vatten speglar sig prunkande trädgårdar, vackra palatsbyggnader, pittoreska städer, sagolika öar och stolta bergskedjor. Dessa kontraster i klimat och natur ihop med alla konst- och kulturskatter har sedan länge lockat hit folk från hela världen.

Dag 1-2 Hemorten - Leipzig - Chur
På vägen söderut stannar vi för kaffe innan vi fortsätter genom Skåne till Öresundsbron och Danmark. Klockan 13.00 avgår färjan från Gedser till Rostock och under kvällen når vi vårt övernattningshotell i trakten av Leipzig. Nästa morgon fortsätter färden genom Bayern, via Bodensjön till Schweiz och vårt hotell nära Chur.

Dag 3 Chur - Bernina Express - Baveno
Många naturscener väntar på oss när vi färdas 122 km från Chur till Italien. Under resan möter vi hela 196 broar och 55 tunnlar. Pittoreska byar, ståtliga borgbyggnader, raviner, vattenfall, sjöar och glaciärer passerar revy. Efter pausen i Tirano går färden genom Valtellinas dalgång, först mot Comosjön och vidare till Lago Maggiore. I Baveno, nära Stresa, bor vi på det fyrstjärniga Grand Hotel Dino, beläget direkt vid sjön och med en storslagen utsikt över Borromeo öarna och alperna. För lediga stunder finns pool och solstolar i trädgården samt pool och bastu i huset. För alla middagar samlas vi i husets restaurang.

Utflykter dag 4-7
Borromeiska öarna
Dessa sköna öar hör till sjöns stora sevärdheter. Vårt besök börjar på Isola Bella, "den vackra ön", som vi når med båt från Baveno. Greve Borromeo lät på 1600-talet anlägga ett pampigt slott och en storslagen italiensk trädgård, som är 32 m hög och omfattar tio terrasser. Här finns allt från papyrus, bananträd och granatäpplen till lotusblommor, orkidéer och citrusfrukter. Vi får en guidad visning i barockslottet som inrymmer många konstskatter. Efteråt står grannön Isola dei Pescatori på vår besökslista. Ön har fått namn efter invånarnas sysselsättning - fisket. Här möter vi ursprungliga, enkla hus i trånga små gränder. Ön anses vara en av områdets mest pittoreska platser. Lunch på egen hand.

Stresa
Grannstaden Stresa sträcker sig längs Borromeobukten och var förr en förnäm kurort. Om denna tid vittnar magnifika villor som välbärgade Milanobor lät uppföra. Bakom Stresa reser sig kullen Monte Mottarone, vars utsiktsplats kan nås med kabinbana.

Lago d'Orta
Den lilla romantiska sjön Lago d'Orta ligger i skydd av bergskedjan Mottarone och med Monte Rosas snötäckta toppar i bakgrunden. I den charmiga huvudorten Orta kantas gränder av enklare hantverkarhus och små palats med balkonger och klätterväxter. Det vackra torget, med rådhus från 1582, omgärdas dels av hus med pelargångar, dels av vattnet. Härifrån har man en n utsikt över den lilla ön San Giulio med vackra kyrkobyggnader, kloster med mera.

Villa Taranto
Den ca 20 ha stora parken och botaniska trädgården Villa Taranto hittar vi i Pallanza, tvärs över viken. Anläggningen skapades av den skotske kaptenen McEacharn och byter utseende beroende på årstid. På hösten blommar cirka 300 olika arter dahlior.

Ledig dag
En av dagarna är ledig för egna upptäckter i området.

Dag 8 Baveno - Lugano - Ulmtrakten
Vi möts av fler natursköna vyer vid Luganosjön och senare staden med samma namn. Den ankeras av topparna Monte Brè och San Salvatore. Här finns otaliga blomrabatter och trädgårdsanläggningar. Vi byter sjöarna mot berg men stannar kvar i Tessin när vi via Bellinzona klättrar på vackra vägar upp till San Bernardino, ett av Europas viktigaste alppass. Snart får vi följe av den nedre Rhen oden som bjuder på spännande naturscener. Via Bregenz når vi mot kvällen vårt hotell i Ulmtrakten.

Dag 9-10 Ulmtrakten - Hamburg - Hemorten
Nu rullar vi på tyska motorvägar vidare och stannar för natten i Hamburgstrakten. Middag avslutar även denna dag. På morgonen tar vi oss till Fehmarn för avslutningsmåltid och efteråt färjan till Rödby. Vi når Malmö vid 18-tiden och fortsätter därefter mot våra hemorter.

Resan arrangeras i samarbete med Erlings Resor

Standardpaketet
12 990 kr
Boka resan nu
Status:
Platser kvar

Ladda ner PDF

Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu