© Innovation Norway
© Innovation Norway

Lofoten med Hurtigruten

Det är svårt att beskriva denna resa med några få ord, men vi ska försöka. Utanför Norges västkust ligger Lofoten, ett dramatiskt och fantastiskt havs- och fjordlandskap med otroliga naturkonstraster. Överallt reser sig höga och branta fjäll med snötoppar längs de många gröna fjordarna. Det är helt enkelt ett drömlandskap att resa i, som ger ofattbara naturupplevelser.

Dag 1
Vi startar färden tidigt på avresedagen. Under dagen stannar vi till både för fika och för lunch. Framåt kvällen är vi framme i Sundsvall och checkar in på det anrika Quality Hotel Sundsvall som ligger centralt i Sundsvall. Efter att vi installerat oss på våra rum så intar vi dagens middag tillsammans.

Dag 2
Efter den goda frukosten går resan norrut och vi får uppleva det vackra landskapet som passerar utanför bussen. Vi färdas längs Höga Kusten och njuter av de fantastiska vyerna som varje år drar till sig många konstnärer och författare. Givetvis passar vi på att göra ett stopp här.
Vi åker förbi Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå. Vid Töre tar vi E10 inåt landet och kommer slutligen till Gällivare och Quality Hotel Lapland. Vi avnjuter en god middag i hotellets restaurang.

Dag 3
Vi inleder morgonen med en stärkande frukost. I Jukkasjärvi, på den gamla marknadsplatsen, ligger samevistet Nutti Sàmi Siida. Här ska vi ta del av samiska traditioner och historier. Här möter vi även renar och vi får en möjlighet att komma riktigt nära. Vid brasan i jättekåtan intar vi vår lunch. Vi bjuds på stekt souvas med samisk glödkaka, lingondricka, kokkaffe. Här finns även möjlighet till inköp av samiskt slöjdhantverk.
Vi besöker även Kiruna kyrka, vars unika utseende har inspirerats av de norska stavkyrkorna. Framåt kvällen är vi framme i Björkliden och vi tilldelas våra rum på Björkliden Fjällby, middagen intar vi i Restaurang Lapporten där vi kan se ett underbart skådespel utanför de stora panoramafönstren.

Dag 4
Efter en god frukost fortsätter vi färden mot storslagna nejder. Vi kör mot Narvik och ut till Atlantkusten. Väl inne i Norge fortsätter natur scenarierna avlösa varandra. Vi följer den inre delen av Ofotfjorden och via Tjeldsunds bro kommer vi över till Hinnöya som är Norges största ö. Överallt ser vi högfjäll och fjordar, som nästan delar ön på flera ställen.
I Sortland går vi ombord på den världsberömda Hurtigruten. Båten avgår kl 13:00 och vi får ta del av Norges vackraste och mest fascinerande kustområde. Hurtigruten går in i den mycket berömda och smala Trollfjorden. På båda sidor om fjorden stupar spetiga berg ner i den gröna fjorden och vad vi får uppleva och se här kommer vi aldrig att glömma!

Till kvällen anländer vi till Svolvaer och checkar in på Thon Hotel Lofoten som ligger strax intill kajen. Efter att vi installerat oss intar vi middagen i glada vänners lag.

Dag 5
Efter frukost möter vår lokalguide oss på hotellet. Idag ska vi få uppleva Lofoten! En fantastisk utflykt bland Lofotenöarna. Vi kommer att hinna med mycket och det är svårt att beskriva allt, men Fiskeläget Nusfjord med de säregna fiskebodarna, De fantastiska vyerna som möter oss vid orten Reine, som är Norges vackraste småstad är några av besöksmålen. På sen eftermiddag är vi tillbaka i Svolvaer och en god middag väntar oss.

Dag 6
Efter frukost måste vi tyvärr lämna Lofoten för denna gång. Vår färja avgår på morgonen från Svolvaer och senare på dagen anländer vi till Skutvik på fastlandet.
Färden fortsätter söderut längs flera av de norska fjordarna. Naturupplevelserna bara fortsätter. Uppe på Saltfjällets Nationalpark gör vi ett stopp vid Polcirkeln. Vidare mot Mo i Rana där vi svänger av mot Sverige. Genom skogar, längs sjöar och älvar kör vi via de kända skidorterna Hemavan och Tärnaby där vi skall bo på Tärnaby Fjällhotell, vi samlas i hotellets restaurang för att äta vår middag tillsammans.

Dag 7
Vi njuter av frukosten innan vi beger oss av mot Storuman där vi åker söderut och genom Sveriges orörda vildmark till Vilhelmina där vi besöker den unika kyrkstaden som uppstod på 1840-talet då ett område på prästbordets mark, strax nedanför Kyrkberget, avsattes för kyrkstadsbebyggelse.
Vi hinner även med ett besök på Risfjells Sameslöjd i Vilhelmina. Här finns unika samiska föremål, så som världens största samekniv, brudkrona i horn, älghornstrumman och det gamla nåjdmönstret från Marsfjäll. Resan fortsätter söderut och framåt kvällen kommer vi till Sundsvall och checkar in på Scandic Sundsvall City. På kvällen samlas vi och äter en gemensam middag.

Dag 8
Efter frukost sätter vi oss i bussen för att påbörja vår resa till hemorten och väl hemma ser vi gärna tillbaka på de starka intrycken vi har fått med oss i bagaget från vår fantastiska resa till Lofoten.

 

Standardpaketet
11 695 kr
Boka resan nu
Status:
Platser kvar

Ladda ner PDF

Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu