Ramsau med Salzkammergut

Denna sköna resa tar oss till den österrikiska delstaten Steiermark, landets "gröna hjärta", beläget sydost om Salzburg. Området, vars huvudstad är Graz, gränsar både till Ungern och Slovenien. Invånarna är fast rotade i sin hemtrakt med många seder och bruk. De vackra folkdräkterna är ett bevis på detta. Kalkalpernas ljusgråa bergsstock med "kungen" Dachstein bildar gränsen i norr. Massivet räknas till ett av alpernas skönaste berg. Detta fina bergspanorama har vi framför oss i lilla orten Ramsau, som breder ut sig på högplatån nedanför massivet. Dekorativa, blomsterprydda hus mellan sammetsgröna ängar och vackra alléer omringar byn.

Vi kommer att må som prinsar på det 4-stjärniga familjehotellet där en gästvänlig personal tar hand om oss. Härifrån gör vi trevliga utflykter bl.a. till bildsköna Salzkammergut, som i början av 1800-talet upptäcktes först av konstnärer, sedan av kungar, kejsare och operettfurstar.


DAG 1 - 2 HEMORTEN - LEIPZIG -RAMSAU
Vi färdas från Småland via Helsingborg och Öresund till Danmark. Dagens andra båttur går senare från Gedser till Rostock och vi fortsätter till Leipzigtrakten för middag och övernattning. Nästa morgon styr vi mot delstaten Bayern, passerar München och når Österrike vid Salzburg. Några mil senare kan vi klättra upp till Ramsauplatån ovanför Schladming. På vårt mycket hemtrevliga hotell Matschner gör vi oss hemmastadda och avslutar dagen med en god middag.

DAG 3 - 6 UTFLYKTER

SALZKAMMERGUT
Under denna dag får vi uppleva naturscenerier på löpande band. Genom den breda Ennsdalen och området Ausseerland kommer vi till Strobel vid Wolfgangsjön. Här stiger vi ombord på en båt som tar oss på den blågröna sjön till kända staden St. Wolfgang. Orten nådde världsrykte med operetten Vita Hästen, vars handling utspelar sig här och självfallet hittar vi också ett värdshus med samma namn. Efter att ha flanerat runt i gränderna, besökt den vackra kyrkan och fått något i oss på ett av många caféer och restauranger, väljer vi andra vackra vägar för hemresan. Den går bl.a. via Gosau och vintersportorten Annaberg tillbaka till Ramsau. I dag har vi rundat hela "kungen" Dachstein.

DACHSTEIN med KABINBANA
Efter endast några kilometers bussfärd är vi framme i Türlwand ovanför Ramsau. Här stiger vi på en stor kabinbana som går upp till bergsstationen Hunerkogel på 2 700 meters höjd. På utsiktsterrassen "Sky Walk" belönas vi av fantastiska vyer över alperna omkring oss. Det finns möjlighet att gå över en hisnande hängbro och besöka "Ispalatset" inne i glaciären. Inträde till ispalatset (ca 10 Euro) tillkommer.

FILZMOOS
En slingrande landsväg ovanför Ennsdalen leder från Ramsau till den vackra byn Filzmoos. Orten sjuder av liv under skidsäsongen och är på sommaren omtyckt bland vandrarna. En bit härifrån, på en solig platå, hittar vi en "pärla", det gamla fäbodsområdet Hof Alm. I denna idyll bland gröna ängar passar vi på att njuta av lunch (ingår ej).

STEIRISCHER BODENSEE
Vi åker genom en vacker landsbygd med Seewigdalen mot "skogarna". Efter en kort, avkopplande promenad i skön alpluft kommer vi från parkeringen till den lilla "sjön" Steirischer Bodensee, som inramas vackert av höga berg. Längtar man efter mer motion, kan man fortsatta längs vattnet och på ca 30 minuter runda hela lilla sjön. På eftermiddagen kan vi utforska hembyn på egen hand.

SCHLADMING & PLANAI
Denna världskända vintersportort med årliga, alpina världscup-tävlingar, ligger direkt nedanför Ramsau. Med en kabinbana åker vi förbi skidbackarna upp på hemmaberget Planai. Här på 1 900 meters höjd finns trevliga ställen att inta en lunch och samtidigt beundra utsikten över alperna. Vid denna tid får vi också se de vackra alprosorna täcka sluttningarna och även här finns en skön, lätt promenadväg runt toppen för den som vill uppleva mer av naturen.

MANDLING
I närbelägna Mandling besöker vi familjen Warters vackert belägna gård med två brännerier. Här utvinner man olja från speciella bergstallar. Deras evigt gröna barr innehåller eterisk olja, som är bra bl.a. för blodcirkulation, muskel- och ledbesvär. Man tillverkar flera salvor, gel och andra oljor. På destilleriet tar man fram olika snapsar och likörer från traktens frukter och bär. Vi får en visning inom anläggningarna och även provsmakning.

DAG 7 - 8 RAMSAU - DESSAU-HEMORTEN
Hemresan går åter först till Tyskland, där vi denna gång övernattar i staden Dessau, norr om Leipzig. Nästa morgon tar vi oss till Rostockfärjan och fortsätter via Danmark mot hemlandet. Ca kl. 18.30 når vi Helsingborg.

 

Standardpaketet
9 250 kr
Boka resan nu
Status:
Platser kvar

Övrigt

Valuta: Euro

Ladda ner PDF

Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu