© Rüdesheim Tourist AG
© Rüdesheim Tourist AG, Rolf Wölfert
© Rüdesheim Tourist AG, Hoffmann
© Markus Hecher
© Rüdesheim Tourist AG, Walter

Rhendalen

Några besöksmål som hänger med i alla väder är Rhen och Mosel. Kanske Tysklands mer kända och välbesökta områden? Vi väljer att bo i Rüdesheim som är den mest kända byn i trakten. Här blandas korsvirkeshus och smala gränder med restauranger som spelar musik och serverar vin och Rüdesheimers-kaffe.

På sluttningarna längs dalen hittar vi gamla riddarborgar, kloster och gröna sluttningar, klädda med vinrankor och vingårdar. De något söta vinerna brukar passa många i smaken.

Att åka båt längs med Rhen gör att vi upplever naturen på mycket nära håll. Längs floden flyter vi fram och får säkert veta hur "ren" Rhen egentligen är? Moseldalen med Cochem och Bernkastel-Kues ligger nära. Båda byarna är välkända för sin charm och för sina viner. Vem har inte smakat Moselblümchen? Vi återvänder till Rüdesheim och Drosselgasse för mer stoj och glam, kännetecknen för området.


Dag 1 Hemorten-Bad Nenndorf
På väg från Småland söderut blir det kaffe på Hallandsåsen innan vi tar färjan över Öresund. Via Puttgarden når vi Tyskland och har vår första övernattning i Bad Nenndorf utanför Hannover. Gemensam middag på hotellet.

Dag 2 Bad Nenndorf-Rüdesheim
Resan går efter frukost vidare mot Köln och vi gör senare ett besök i staden Koblenz vid udden "Deutsches Eck" där floderna Mosel och Rhen flyter samman. Härifrån kantas vägen längs Rhen till Rüdesheim av vinodlingar, flera byar och gamla borgbyggnader. Vårt mycket hemtrevliga hotell Central, som även har en bra restaurang, ligger intill rådhuset, torget och nära floden.

Dag 3-5 Rüdesheim med omnejd

Stadsvandring
Under en promenad tittar vi närmare på Rüdesheim. Smala gator kantas av gamla adelshus och vingårdar. Vid Drosselgasse, den världsberömda lilla gränden och stadens hjärta, ligger vinstugorna tätt inpå varandra, alla med sång, musik och stämning på kvällarna. Redan bakom borgen Brömseburg, som inrymmer ett vinmuseum, börjar vinodlingarna.

Båttur & Loreley
Vi tar båten norrut från Rüdesheim. Under turen glider vi sakta förbi flera orter, ståtliga borgar och sluttningar fulla av vinrankor. Efter ankomst till St Goarshausen fortsätter vi med bussen upp till Loreley, Rhendalens mest kända berg. Härifrån bjuds vi på fina vyer över både floden och den omkringliggande högplatån.

St Hildegard & Niederwald
Benediktinerklostret mitt bland vinfälten ovanför staden bär namn efter grundaren, Heliga Hildegard från Bingen. Vi besöker den vackra kyrkan och klostershopen, där man säljer vin, konsthantverk, dinkelprodukter och mycket mera. Det jättelika Niederwaldmonumentet reser sig högt över landskapet med storslagen utsikt över Rhen, Rüdesheim och staden Bingen. I stället för bussen kan man åka linbana ner eller ta en trevlig promenad genom odlingarna tillbaka till staden (avgift för linbana tillkommer).

Moseldalen
Denna dal kantas av terrassodlingar som klättrar upp till 275 meters höjd ovanför floden. Många trevliga vinbyar avlöser varandra. Vi besöker Cochem, en av Mosels huvudorter. Vid lunchtid kommer vi till korsvirkesidyllen Bernkastel-Kues och får strosa runt i den lilla charmiga stadskärnan med ett vackert rådhus och flera gamla byggnader med färgglada blomsterlådor.

Vinprovning & middag
Vindistriktet runt Rüdesheim heter Rheingau. Vi besöker en anrik vingård för att prova viner vars druvor har vuxit och mognat på sluttningarna ovanför staden. I denna mycket trevliga miljö smakar vi inte bara traktens viner utan äter också en god middag i gårdens restaurang.

Dag 6 Rüdesheim-Hamburg
Efter frukost packar vi bussen för att åka norrut. Vi tar oss förbi Frankfurt och Kassel. I dag övernattar vi i Hamburg. Middag på hotellet.

Dag 7 Hamburg-Hemorten
Vi är framme vid resans sista dag. Vi tar oss upp till Fehmarn och äter avslutningsmiddag innan vi åker vidare med båt över till den danska sidan. Färden går genom Danmark och sedan är vi snart över i Helsingborg. Med många glada minnen från Rhendalen i bagaget tar vi nu farväl av vårt ressällskap längs vägen till våra hemorter.

Resan arrangeras i samarbete med

 

 

Standardpaketet
7 390 kr
Boka resan nu
Status:
Platser kvar

Övrigt

Valuta: Euro
Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu