Sydtyrolens vinvägar

Söder om Brennerpasset hittar vi Italiens nordligaste vinodlingsområde som också är hemmatrakt för några av landets mest bekanta vita viner. Många utmärkelser, medaljer och priser är bevis på detta. Det lilla bergslandet Sydtyrolen har 5 200 hektar odlingar, bestående till lika delar av vita och röda druvor. Tre av druvsorterna som odlas här stammar ursprungligen från Sydtyrolen, den mest kända är Gewürztraminer. Eisackdalen med sina branta vinberg utgör den mindre, norra delen av distriktet. Runt om huvudstaden Bozen hittar vi merparten av vinrankorna. Härifrån leder den kända vinvägen söderut mot provinsen Trentino, lika bekant som vindistrikt. Förutom alla utsökta viner som vi får smaka på under våra provningar, kommer vi att besöka de fina städerna Brixen och Trento, det imponerande klostret Neustift och färdas bland Dolomiterna.

DAG 1-2 HEMORTEN-LEIPZIG-VILLANDERS
På vägen till Helsingborgsfärjan gör vi stopp för kaffe på Hallandsåsen. Senare tar vi båten från Gedser till Rostock och har första övernattningen i Leipzig-trakten. Nästa dag kommer vi via München, Innsbruck och Brennerpasset till Sydtyrolen och når snart vårt mål. Ovanför staden Klausen, väl synlig från långt håll, reser sig det höga kyrkotornet i lilla Villanders. Från sitt storslagna läge på drygt 800 meters höjd blickar byn över Dolomiterna. Här välkomnar familjen Rabensteiner oss på sitt hemtrevliga hotell, där juniorchefen Reinhold trollaram utsökta femrättersmiddagar varje kväll. Efter dagens program kan man
koppla av på terrassen med kaffe och dryck, kanske smutta på en "Hugo". Badavdelningen med pool och bastu ger nya krafter. Skön avkoppling och ren alpluft får man här på köpet.

DAG 3-6 UTFLYKTER

EISACKDALEN
Vårt hotell och byn Villanders ligger i Eisackdalens vackra dalgång. Här odlades vin redan runt 500-talet före Kristus. Mellan Brixen och Bozen pryder vinstockar de branta och varma sluttningarna på höjder mellan 500 och 900 meter. När vinodlarna börjar få sina fat fyllda med det nya vinet och kastanjerna mognar, börjar den traditionella Törggele-tiden i Sydtyrolen. Då besöker man lokala värdshus och krogar för att provsmaka det nya vinet tillsammans med traditionella sydtyrolska rätter. En kväll serveras Törggelemeny på vårt hotell. I närområdet kring Villanders och staden Klausen har vi flera vinodlare och vi hälsar på någon av dessa.

SYDTYROLSKA VINVÄGEN och TRENTO
Denna fyra mil långa rutt är en av Italiens äldsta vinvägar. Två tredjedelar av Sydtyrolens hela vinproduktion kommer härifrån. I trakten finns 16 vinorter, bland dem Tramin, känd för sin kryddiga Gewürztraminer som är populär även i andra länder. Lilla Kaltern är områdets vincentrum och i en av ortens vinkällare får vi se och veta mer om tillvekningen samt deltaga i en vinprovning. Grannprovinsen Trentino är likt Sydtyrolen ett "bergsland", där vin- och äppelodling är viktiga inkomstkällor. Distriktet kring den vackra, historiska huvudstaden Trento är också känt för sina mousserande viner. Vi ska titta innanför dörren hos en producent med en vacker, modern anläggning i San Michele, samt provsmaka sortimentet.

KLOSTER NEUSTIFT OCH BRIXEN
Augusustinerkloster Neustift, Tyrolens största kloster, grundades 1142 och var en viktig hållplats för pilgrimerna på väg till Rom eller Det heliga landet. Stiftet kan blicka tillbaka på en 850-årig tradition som vinodlare. Runt anläggningen växer de vita druvorna och nära Bozen hittar vi odlingarna med röda stockar. Efter en rundvisning i delar av klostret samlas vi för vinprovning i Stiftkällaren. Vi ägnar några timmar även åt själva staden Brixen, med en stadsvandring och möjlighet till lunch.

DOLOMITERNA
Vi vill se dessa fantastiska "bleka berg" också från närmare håll och gör en utflykt till denna annorlunda värld. Stora Dolomitvägen tar oss genom Eggen-dalgången till Rosengartens vackra bergsmassiv. Nere i Fassadalen möter vi byar, fulla av byggnader med snickarglädje. Via Canazei och Sella-passet når vi den kända dalen Val Gardena och gör ett besök i dess centralort St Ulrich. Storslagna naturscener och vyer följer oss hela dagen genom ett av världens vackraste bergsområden.

DAG 7-8 VILLANDERS-DESSAU-HEMORTEN
Med bagaget fullt av upplevelser vänder vi hemåt. Övernattning sker i Dessau och på färjan från Rostock samlas vi för ännu en gemensam middag. Beräknad ankomst till Helsingborg kl 18.30.

Resan arrangeras i samarbete med

Standardpaketet
9 350 kr
Boka resan nu
Status:
Platser kvar
Reinholds Buss AB Timmervägen 2, 570 21 MALMBÄCK
Höglandet 0380-66 00 97 Jönköping 036-690 10 Värnamo 0370-180 80
www.reinholds.nu info@reinholds.nu